28. maj 2010

Bambi Molesters - S Slovenijo imamo nenazadnje posebno vez


http://www.rockonnet.com/clanek.php?id=5&article=11460

Surf definitivno ni mrtev – ta, pravi surf rock, naraven, pristen, domač, iz šestdesetih prejšnjega stoletja. Prava vintage tribute glasba, ki podira meje držav. Bambi Molesters so svetoven band, ki je doma povsod, kjer je cenjena kvalitetna glasba. Že 15 let skrbijo za naše glasbene apetite, zadnji zalogaj je prišel v obliki albuma As The Dark Wave Swells. Skupina si je vzela nekaj časa in nam v kratkem intervjuji predstavila, kdo so Bambi Molesters.

The Bambi Molesters - kaj vam je naredil Bambi, da ga nadlegujete?

Dalibor: Ime benda ni povezano z živalmi. V bistvu govori o dekletu, katero je eden izmed mojih prijateljev neuspešno »zapecal« še v času nastanka benda.


Vaše mesto je Sisak, surf glasba pa ima ponavadi zraven pridevnik Kalifornija – pesek, plaže, morje, valovi, sonce, hitro življenje… Kje ljubezen do dotične glasbe?

Lada: Prva asociacija ni nujno Kalifornija, glede na to, da veliko surf bendov dandanes ne prihaja iz Amerike, a tudi med ameriškimi je veliko takšnih, ki niso z zahodne obale. Surf je na samem začetku benda bil eden izmed idiomov glasbe iz začetka šestdesetih, ki nas je pritegnil, prav tako pa se je bend znotraj tega žanra najbolje znašel v smislu kreativnosti in avtorstva, tako smo samo nadaljevali s to potjo.

Dalibor: Ljubezen do surfa prihaja iz preposlušanja velikega števila albumov raznih žanrov. Prav tako je potrebno omeniti, da z nami igra Dinko, čigar glasbeni okus je pustil velik pečat na vseh nas.


R.E.M ... spada igranje z njimi med vaše vrhunce ali je to bil le začetek vrhunca?

Lada: Nastopi z R.E.M. so bili za nas super. So super ljudje, zagotovo odlična in zanimiva izkušnja. Definitvno so eden od vrhuncev naše kariere.

Dalibor: Nekako upamo, da bo podobnih trenutkov, kot je bil ta, tudi v prihodnosti.


Od zadnje plošče Dumb Loud Hollow Twang Deluxe je minilo kar nekaj let. Letos smo končno dočakali novo izdelek As The Dark Wave Swells. Obstaja kak poseben razlog, da smo morali čakati tako dolgo, kajti zagotovo spadate med bende, katerim ne zmanjka idej?

Lada: Novi album je nastal v dokaj kratkem času. Snemali smo ga lansko leto poleti in na jesen. Nekje jeseni 2008 pa smo že začeli s pisanjem pesmi za ta album. Diskografijska pavza se mogoče zdi dolga, a nastopali smo vse do leta 2007. Promovirali smo album Sonic Bullets, le ta je bil v različnih časovnih obdobjih objavljen v mnogih državah. Poleg tega smo delali s Chrisom na albumu Nights of Forgotten Films, katerega smo prav tako promovirali z nastopi v živo. Do koncertne pavze je v prvi vrsti prišlo zaradi naših starševskih dolžnosti. Poleg tega se nam zdi, da je bil premor dobrodošel, tako smo k novemu albumu pristopili popolnoma zagnani in spočiti.


As The Dark Wave Swells, pravi road trip. Kam nas peljete z njim? Ter kaj je s to otožnostjo? Hočete videti svoje poslušalce jokati?

Lada: Ena od prednosti instrumentalne glasbe je to, da poslušalec lahko 'potuje', kamor hoče. Tako tudi ta album lahko služi kot sprožilec posameznikove domišljije. Osebno ne mislim, da je na novem albumu otožnost prevladujoča, za mene je album nekakšen širokokoten rock'n'roll z dodatkom melanholije.


Novi album zveni kot filmski soundtrack, v katerem se prepletajo filmski žanri … Čemu ste se predajali na tem albumu, koga ste imeli v mislih, ko ste delali na materialu?

Dalibor: Pravzaprav je težko govoriti, o čem govorijo instrumentalne pesmi. Vsaka pesem ima neko zgodbo, toda če bi jo povedali, bi poslušalcem pokvarili doživetje. V nekem interjuju, ki sem ga nedavno imel, sem prišel do zaključka, da album v enem poglavju govori o Ameriki, kakršne več ni oziroma morda nikoli niti ni obstajala. Od tu tudi slika na zadnji strani ovitka. Seveda je to samo majhen in ločeni del kompletne slike.


Chris Eckman, The Walkabouts, živeč v Ljubljani, producent zadnjega vašega albuma je poskrbel, da je album izpiljen in dovršen… Kdo je od koga oboževalec?

Lada: Obožujemo drug drugega. Super sodelujemo in izgleda, da se odlično dopolnjujemo v vlogi benda in producenta.

Dalibor: Dodal bi samo še, da ima Chris velike zasluge, da smo s ploščo začeli, posneli in zaključili. Vso to stresno delo je bilo z njim veliko lažje.


As the Dark Wave Swells videospot, lahko poveste kaj o samem snemanju, ideji…?

Lada: Spot je režiral neodvisni nemški režiser Marc Litter, kateri je v spot vključil kadre iz lastnega filma »Road to Nod«. Spot je ustvaril v celoti sam, saj je imel popolnoma proste roke, da vizualizira pesem, kakor jo je sam doživljal. Zelo smo zadovoljni s sodelovanjem in upamo, da bomo s tem sodelovanjem tudi nadaljevali.


Kje črpate moč, da najdete takšno poetiko ter si hkrati dovolite biti krhki in ranljivi, kakor nakazuje zadnji album?

Lada: Zanimivo je, da različni ljudje doživljajo album na razne načine. Ti npr. omenjaš krhkost in ranljivost, a v nekih recenzijah se govori o čvrstosti in povratku k začetnemu zvoku. Prijetno je opazovati, kakšen vtis pušča album na ljudi. Ko ustvarjamo nove pesmi, nam je pomembno, da zvenijo dobro nam in da jih je užitek igrati. Poezija kot celovita ideja, ki se na koncu pokaže na celotnem albumu ni nekaj, kar bi se dogovorili vnaprej, ampak se enostavno zgodi.


Tarantino je v nekem intervjuju izjavil, da mu surf glasba delujejo kot rock'n'roll Ennio Morricone ali kot rock'n'roll spaghetti western glasba… Kaj je za vas surf glasba?

Dalibor: Se strinjam s Tarantinom.


Dick Dale je …?

Dalibor: Eden od začetnikov te zvrsti. Bilo je še kar nekaj pomembnih ljudi kot npr. Paul Johnson, Eddie Bertrand...


Za vami je dolga pot, nabiranje izkušenj, raziskovanje znotraj same glasbe, zagotovo ste dosegli neko zrelost. Vendar rast najbrž še ni končana, kam še lahko zrastete?

Dalibor: Zrelost smo vsekakor dosegli. Nekateri bolj, nekateri manj, a vsi smo polnoletni. Kar se tiče razvoja banda – včasih je dobro uživati v trenutku in ne misliti o tem, kaj bo v prihodnosti. V vsakem primeru bomo delali to, kar nas veseli in nam je razbruljivo.


The Bambi Molesters zagotovo spadate v sam vrh surf rocka. Se vseeno najde kakšen bend, kateremu z veseljem podate roko in rečete, dobri ste!?

Dalibor: The Fathoms


Močna in odločna ženska za basom, sploh še obstaja kaj bolj seksi kot to?

Lada: Misliš pametna, močna in odločna? Verjetno obstaja... predpostavljam, da je to najbrž stvar okusa.


Igrati na Novi Zelandiji proti igranju v Sloveniji… lahko najdemo podobnosti?

Dalibor: Eno in drugo nam je pomembno. Na Novi Zelandiji smo igrali v sklopu festivala. V Sloveniji smo nekaj časa igrali pogosteje kot na Hrvaškem. Nekaj albumov smo snemali v Ljubljani in Novem Mestu. S Slovenijo imamo nenazadnje posebno vez.


Tarantino, ljubitelj surf glasbe, v mnogih svoji filmih jo uporabi kot ključen element. V katerem Tarantinovem filmu bi radi videli, da se sliši vaša glasba?

Dalibor: Jaz bi rad našo glasbo videl v katerekoli filmu. Tarantino? Pa recimo, da bi nas še raje slišal v filmu Davida Lyncha.


Je še kakšen film, v katerem kar slišite, kako bi vaši komadi sinhrono odzvanjali poetiko filma?

Dalibor: To bi kot prvo bilo odvisno od same scene. Zadnje, kar se spomnim, je bila naša glasba uporabljena pri sceni seksa.


Naslednji korak, narediti celovečerec z vašo glasbo in vami kot glavnimi igralci?

Dalibor: To bi moral biti nekakšen live DVD. Takšna ideja že obstaja.


Za konec … najboljši način, kako poslušati glasbo The Bambi Molesters - v zaprti sobi, na plaži… ?

Dalibor: Ljudje pravijo, da nas je prijetno poslušati med vožnjo, torej naj bo... avto.


Ni komentarjev:

Objavite komentar