28. sep. 2010

Kalmah – swamp metal, pivo, zajci in finščina


Kalmah, zbirka slokih Fincev, ki preigravajo swamp metal, kakor so sami izjavili, ko so dobili vprašanje, v kakšni zvrsti se najdejo. Moram reči, da je tole bil eden bolj zabavnih in hkrati hektičnih intervjujev. S fanti sem bila zmenjena po njihovem nastopu na Brutal Assault festivalu na Češkem. Po manjši zamudi so se le primajali – dobesedno, kajti češko pivo je poceni (cenejši kot kava) in organizatorji so skrbeli, da je teklo v potokih. Vsi smo se stisnili na gasilske klopi in začeli. Fantje so bili dobre volje, razigrani, tako je pogovor ušel v vse možne smeri – še najbolj se je vrtel okoli lova, kajti Pekka, pevec je navdušen lovec in pivec piva. Tako je pogovor potekal v smehu, zavozlanih jezikih, finščini (fantje so malce pozabili na angleščino, a se niso dali motiti)in prepevanju komada Alejandro (Lady Gaga). No, tako grozno ni bilo, fantje so pač veseljaki in izredno prijetni, zmedeni sogovorniki. Kaj je nastalo iz tega lepega druženja – preberite spodaj. Kaj sem si jaz najbolj zapomnila? V bistvu nič kaj veliko, hoteli so me naučiti par besed v finščini, pa je pivo odplaknilo spomin. Aja, to sem si zapomnila, drugo leto hočejo fantje igrati znova na Metalcampu in tokrat na glavnem odru – fantje sekajo! Tako ali drugače.

Kako ste zadovoljni z današnjim nastopom?
Super. Mislim, da smo vsi uživali, mi in publika. Še posebno ko smo šli proti koncu nastopa. Vsi so kričali naša imena. Res lepo, škoda, ker je bilo treba zaključiti.

Na odru izgledate jako brutalno, metalsko. Sedaj po nastopu, tukaj, v zaodrju pa ste tako prijazni, skoraj kot mucki. Kdo ste v resnici?
Smo samo normalni Finci. Ko smo ne preveč pijani, smo bolj jeznega obraza. Ko spijemo malce več, pa postanemo bolj sproščeni (smeh). No, ni ravno tako, smo kar smo. Ko smo na odru moramo dati vse od sebe.

Začeli ste že v zgodnjih devetdesetih (kot Ancestor), nato pa se leta 1998 preimenovali v Kalmah, zamenjalo se je nekaj članov, v dobrem letu pa ste tudi podpisali z založbo. Je dobro skrbela za vas?
Mogoče ni bilo ravno dovolj za nas. Ampak v rokah smo držali svoj album (Swamplord), to je bilo veliko. Plan je bil, da napredujemo lepo počasi (v ozadju začne Pekka brundati »slow, slow, slow« in znova je sledil val smeha). Vseeno pred desetimi leti ne bi pričakoval, da pridemo do sem, kjer smo zdaj.

The Black Waltz album se nekako zdi, kot da je to vaš velik preboj na sceno oz. začetek nove poti?
Čisto lahko to rečemo, kajti pridružil se nam je Marco (klaviature). Mogoče tudi zaradi samega videa (The Groan of Wind), ki smo ga posneli in je bil bolj profesionalen. Ter še enkrat, definitivno Marco, ki je imel velik efekt na zvok. Poleg tega smo tudi znižali tone, spremenili vokalno linijo.

Letošnji album - 12 Gauge ste najprej izdali na Finskem, nato pa je takoj sledila Japonska. Čemu to?
Ljudje nas imajo radi, založba je bila tudi zelo za, ni bilo drago. Zakaj ne.

Torej vas čaka pot na Japonsko?
Zaenkrat še ne, seveda si želimo iti. Mogoče imamo samo slabo založbo in nas nočejo poslati tja. Samo slabi bendi gredo gor (smeh). Kolikor vem je prodajna številka dobra.

Nov album zveni zelo spolirano, premišljeno, kakšen je bil delovni proces?
Antti ima čez večino komadov, prav tako Marco. Pekka z besedili. Veliko pomaga, če že imamo kakšen naslov v mislih. Vsak tudi ima nekaj pripravljenega, na vajah vse to združimo. Proces je enak že skozi zadnje tri albume. Nato Pekka konča še z besedilom. (znova se oglasi Pekka). Ja, jaz pišem besedila!

Nekam nezadovoljno gledaš, Pekka?
Seveda, če pa imam finski pogled!

Nazaj na album, tudi celotna produkcija je bila v vaših rokah…
Ker nimamo dovolj denarja… poleg tega tudi nočemo kar nekoga, nekoga, ki ga ne poznamo, da dela na našem materialu. Hočemo, da je to naše delo.

Album je zelo dobro kotiral ne le na Finskem, tudi v tujini - npr v Kanadi…
Naš plan je, da smo z vsakim albumom boljši. Mogoče je pomagalo tudi to, da smo imeli turnejo tam.

Kdo med vami je največji lovec?
Pekka, definitivno. Naslednji petek se začne pri nas sezona lova. Race… (nato je sledila burna debata v finščini… mogoče je kdo pozabil očistiti puško?)

Lahko primerjamo lov z lovom na dobro melodijo?
Lahko primerjaš. Čakanje in čakanje več ur, nič ne dogaja. Čeprav sem zadnjič v spanju prišel do dobre melodije, mislim, da jo bomo uporabili na novem albumu. Ampak zdaj prihaja sezona lova, zdaj ni časa za glasbo. Ter čakanje na melodije in besedila… da pridejo.

Mi lahko poveste kaj o novem videu, kaj je bila ideja za njim?
Bila je prijetna izkušnja, a je zagotovo ne bomo ponovili. Prava zmrzal je bila – minus 40 in jaz s golo roko držal železo. Toda nikoli se ne ve, kaj bo še sledilo.

Kaj je vaša moč?
(vsi v en glas) – humor, humor, vedno humor… naše noge niso na tleh, so v blatu, v močvirju.

Od tukaj torej ime swamp metal, še kakšna definicija tega?
To je Kalmah. (nato pa začne Pekka prepevati) »whatever you do, whatever you die – it's gonna be there«

Letos ste igrali tudi na Metalcampu v Sloveniji, kako je bilo?
Bilo je krasno. Neverjetno. Ljudje so prepevali z nami. Se vidimo naslednje leto.

Igrate tudi drugo leto?
No, ne vemo še, odvisno je od organizatorjev. Ampak upamo. Imeli smo veliko množico, upamo, da nas drugo leto čaka velik oder. In spet bomo zasrali (Pekka). Vedno damo vse od sebe, ni važno od odra.

Zasrali? Se vam to zgodi večkrat?
Ne, ne (prvi glas). Vedno (drugi glas). Včasih (tretji glas). Nesreče se vedno dogajajo (četrti glas). Ne zaserjemo močno, ampak, seveda, se dogaja. Vsak kdaj zaserje (peti glas). Na plošči ne zajebemo, zajebemo samo na živih nastopih. Blim blam… (ne vem več, kateri glas, kajti sledile so salve smeha).

Lahko poveste za kak finski bend, ki ni zelo popularen, ampak je dober in ga je vredno poslušat?
Ne, ne. Vsi bendi so sranje. Nove glasbe ne maramo preveč.

Kam gre metal glasba?
Na finskem rasejo novi bendi konstantno. Veliko bolnih bendov. Torej upam, da bo šlo malo navzdol. Da se vse umiri. (tukaj se je začelo prepevanje Alejandro).

Kaj za konec?
Ne vem.
Kar je zanimivo za Finsko, mi nismo imeli Vikingov.
Vem, da smo lovci.
Zadnje besede – (nekaj v finščini).
Ostanite Kalmah!

Potem pa je pogovor zataval v pogovor o zajcih, vampirjih, pivu…






Ni komentarjev:

Objavite komentar