2. feb. 2012

Še v peklu bosta delala koncerte – Dirty Skunks

http://www.rockonnet.com/2012/02/se-v-peklu-bosta-delala-koncerte-%E2%80%93-dirty-skunks/

Dirty, dirty Skunksa. Dva zelo prijetna, zabavna in nadvse kul možakarja (in ne, ne smrdita). Brez njiju bi slovenska scena gotovo stradala določenih žanrov. Underdoga, ki se ne pustita vleči za jajca. And they have big cohones! Že deset let vlečeta sceno iz mlakuže zaspanosti in slovenske zaplankosti. Sem sta pripeljala marsikoga, in kakor pravita, ne mislita prenehati. Dajmo jim vsi čestitati in imeti v mislih, ko bomo že vsi sivi, stari, polomljeni, da bomo s sprehajalno palico prišepali na njune koncerte. Lep pogled bo to, Stara Dihurja, stari oboževalci, novi bendi in naši otroci in vnuki na kupu! Ko pa vsi krepnemo in nas objamejo peklenski zublji pekla, se znova srečamo spodaj, kjer bomo peklensko rajali s hudičem pod roko. Dirty Skunks – we salute you!

Kako se je začela vajina pot kot organizatorja?
Prvi koncert je nastal čisto iz principa. Namreč najin prijatelj Blackie je nekega dneva zajamral, da se nič ne dogaja v Ljubljani, sploh pa ne v metal vodah. Po vprašanju, zakaj sam ne organizira koncerta, je odgovoril da to ne moreš kar tako. Takrat je Matej še delal kot natakar v Orto baru. Nemudoma sem ga poklical, če bi iz principa naredila nek štos. Ker je Matej nekako na isti valovni dolžini kot jaz, je bil seveda takoj za stvar. V ortu se je zmenil za termin, kmalu pa sva imela že prvi nabor skupin, ki so bile Sarcasm, Expulsion, Nabiska in Distortion.

Dirty Skunks – sta dirty?
Dirty v mislih ;)

Koncert, ki ga ne bosta nikoli pozabila?
Nepozabnih koncertov je bilo veliko… Nekateri nepozabni zaradi samega koncerta (Hatebreed, Cult of Luna, Jarboe, Musica Diablo,..), nekateri zaradi spoprijateljevanja z bendi (Taake/Vulture Industries, Cephalic Carnage, Dordeduh, Ritam Nereda…), nekateri pa tudi zaradi slabših izkušenj, čeprav ne vedno z bandi (Lordi, Deadine, Mortifera,…)

Hočeta katerega pozabit?
Pozabit ravno ne, saj je bilo po svoje vedno zanimivo. Včasih je metanje polen pod noge odličen motivacijski in adrenalinski faktor, ki ti naredi dan… ko seveda spelješ zadevo do konca.

Boj z mlini na veter (birokracija, Sazas, razpisi)… nujno zlo?
Nažalost ja, čeprav se ni za pritoževati. Odlično je, da razpisi MOL in Ministrstva za kulturo sploh obstajajo, saj bi drugače kaj kmalu prenehala delovati. S Sazasom smo pa v zadnjem času tudi prišli na nek normalen dialog, tako da niti ni problema. Zadnje čase se bolj IPF oglaša, da spuščamo glasbo med in po koncerti, kar je traparija, saj je naše poslanstvo izključno glasba v živo. Nekako bi bilo fajn, da bi se počasi razni birokrati zavedali, da denarja v teh mini scenah ni in da lahko s svojimi dejanji kvečjemu hitro privedejo do bankrota raznih organizatorjev, kar pa ni dobro ne za nas, ne za njih in ne za glasbene skupine.

Koncert življenja bi bil?
Hehe, moje trenutno subjektivno razpoloženje pravi GG Allin, Anal Cunt in Darkthrone. Prva dva sta mrtva, Darkthrone pa ne igrajo v živo. Tako da lahko sanjam ;)

Pekel/nebesa?
Načeloma ne verjameva v te religiozne post prostore, ampak če bi slučajno res to obstajalo, bi šla v pekel, ker bodo tam zbrani res sami fajn ljudje.

Kdo bi vama delal družbo v peklu/nebesih?
Kdor bi hotel načeloma. Sigurno bi tudi spodaj delala koncerte.

Slovenska scena, spi/je zaspala/bo zaspala/ je ali ni?
Slovenska scena je v bistvu kar dobra glede na razmere. Imamo nekaj super domačih skupin, super klube in njihov personal, občinstvo, ki se po številčnosti niti ne razlikuje veliko s tujino. Morda bi si želeli, da bi naše skupine začele malo bolj aktivno iskati turneje po Evropi, torej da nehajo biti zapečkarji. Lahko bi se zgledovali po skupinah Noctiferia, Sweet Sorrow, In-Sane, Dead Dildo Drome,… Lahko bi se našlo tudi več medijev, ki bi pokrivalo te manjše dogodke. Sicer je nastalo kar nekaj webzinov, ki se s tem ukvarjajo, vendar so večji mediji še vedno rezervirani za pop in elitno kulturo.

Obiskovalce je čedalje težje prepričati, da gredo na koncert. Slovenska mentaliteta, pomanjkanje denarja ali lenoba?
Slabša obiskanost koncertov ni samo pri nas, ampak povsod po Evropi. Verjetno res trenutno brezposelnost in recesija ne pomagata ravno veliko. Verjetno je pa še več faktorjev, ki vplivajo na to, recimo veliko večja koncertna ponudba pri nas kot pred leti in pa razmah drugih kratkočasnih zabav, kot je Facebook, video konzole/računalniške igre itd… Vsak preživlja svoj prosti čas za zabavo na svoj način.

Najbolj bizarna zadeva, katero je bend zahteval na tehničnih specifikacijah? Kaj pa kake druge bizarne/ smešne/ šokantne zahteve?
Najbolj bizarne zahteve so imeli Gorgoroth za Metal Mania festival v Komnu, ki pa so odpadli na koncu. Poleg bodečih žic in svinjskih/ovčjih glav, bi jim morala postaviti še dva lesena križa z dvema golima manekenkama na njiju. Škoda da se to ni uresničilo, ker bi bilo silno zanimivo. Na najinih klubskih koncertih je bil verjetno najbolj šokanten koncert Watain v Orto baru, saj so imeli na odru cel ritual z mrtvimi podganami in litri prave krvi, katero smo dobili po sebi tudi v občinstvu. Orto bar je res smrdel takrat po crkovini še cel teden.

10 let na sceni, če bi se vama zavrtel čas nazaj, bi kaj spremenila?
Verjetno se ne bi pustila ogoljufati s strani raznih oseb, drugače bi pa vse potekalo tako kot je.

Na kaj sta ponosna?
Na celotno desetletno delo s skupinami. Res jih nisva organizirala malo, saj je za nama več kot 300 koncertov in več kot 600 različnih glasbenih skupin (brez ponavljajočih skupin jih je okoli 850). Zelo nama je všeč tudi odziv na najino obletnico. Osebno se mi je zdela ideja na začetku malo preveč samovšečna, ampak v stvari se veliko ljudi veseli zastonj dogodka in skupin, ki bodo nastopale 3. 2. v Kino Šiški in 10. 2. v Gala Hali.

Vajin osebni okus, na kaj tripata? Govora je o glasbi seveda… ali pač ne?
Imava zelo raznolik okus, kar se vidi tudi po koncertih in več različnih žanrih. Načeloma verjameva, da ima vsak žanr dobre in slabe skupine. Imava pa bolj rada skupine z jajci.

Kam si želita priti?
V bistvu sva že prispela, na tej točki kjer sva sedaj bova pomoje obstala, saj se tukaj nahajajo skupine, ki so nama všeč. Nikakor ni bojazni stagnacije, saj je še ogromno starih skupin, ki jih morava pripeljati v Slovenijo, obenem pa nastajajo vedno novejše skupine, ki so naravnost odlične. Zaloge sigurno ne bo zmanjkalo.

Kaj želita pustiti za seboj (zapuščina)?
Trudiva se, tako kot drugi organizatorji, da alternativna subkulturna glasbena scena ne izumre. Koncertno dogajanje je za naju nekaj najlepšega nasploh in verjamem da je isto tudi večini naših obiskovalcev. Žalostno bi bilo da nekoč tega ne bi bilo več in bi se poslušalo samo še neke družbeno nekritične pop bedarije.

Povabilo folku, da se zmigajo na koncerte…
Silit se ne da in ne sme nobenega, saj ima vsak lastno izbiro kaj bo delal v življenju. Vabimo pa na najino 10. Obletnico Dirty Skunks, ki bo 3. 2. v Kino Šiška (bo še 200 vstopnic od 18ih dalje na blagajni Kino Šiška) in na drugi del obletnice 10. 2. v Gala Halo. Oba koncerta sta zastonj, tako da je to edinstvena prilika, da vidite kako naši koncerti izgledajo. Morda boste našli nov smisel zabavnega preživljanja prostega časa. Če nas hočete pa na obletnici kljub zastonj vstopnini podpreti, pa kupite kako Dirty Skunks majico.

http://www.dirtyskunks.org/

Ni komentarjev:

Objavite komentar