9. maj 2010

Andrej Ciuha, Orto fest - Ne vemo, kako sploh si lahko kaj drugega, kot si!


http://www.rockonnet.com/clanek.php?id=5&article=11140


V Sloveniji rastejo festivali kot gobe po dežju. Začetni entuziazem in veselje pa kaj hitro postane izziv v naslednjih letih. Festivali še prehitro klonejo pod pritiski publike, zahtevnosti, države ter seveda manjka financ in idej. Tako je pri nas le nekaj festivalov, ki že leta in leta burijo domišljijo poslušalcev in polnijo travnata polja, dvorane in klube. Eden od njih je tudi Orto fest, ki zapolni klubsko vrzel dogajanja. Tako se bo aprila zgodil že enajsti po vrsti. Celoten mesec bo tako pretkan z glasbo, ki je v Sloveniji že klasika, ali pa se počasi povzpenja na pot slave in blišča – kolikor pač ga je v rock'n'rollu. Če so Rimljani imeli kruha in iger, bomo imeli Ljubljančani v aprilu piva in rocka.

Orto bar je v delovanju že od leta 1994, za seboj ima že lepo zgodovino, kako pa se je začela zgodba z Orto festom? Od kje ideja?
Orto fest je bil zamišljen kot vrhunec vsakoletnega koncertnega dogajanja v klubu. To naj bi bil klubski festival z razliko od festivalov, ki večinoma potekajo na prostem.

Kakšna je bila pot Orto festa? S trnjem posuta, ali sta se cedila mleko in med?
Pot Orto festa ni bila tako ekstremna, ampak kot vse dolgoročne stvari postopna. Res pa je, da je bil festival od začetka tedenski, potem pa iz leta v leto daljši. Sedaj je že kar nekaj let mesečni festival, kar je tudi njegova posebnost v primerjavi s podobnimi festivali. Njegova posebnost je tudi to, da nikoli ni bil pripet na državne jasli. To pomeni, da za njegovo izvedbo od nobenega državnega organa ali mesta, nikoli nismo nič prejeli.

Letos nas čaka že 11. Orto fest? Je letošnji kaj drugačen ali sledite preverjeni formuli kot do sedaj?
Z našega stališča je vsako leto malo drugačen. Vsako leto poizkušamo najti najbolj aktualne in kvalitetne stvari pri nas in če je možnost tudi v tujini.

Na letošnjem festivalu prevladujejo domači izvajalci, je težko dobiti popularen tuj band v klub?
Za vključitev popularnega tujega banda se mora poklopiti več stvari. Prvič, taka skupina mora imeti v tem terminu turnejo v bližnji okolici. Poleg tega ni dovolj, da je skupina le popularna, ampak nam mora biti tudi všeč. Tretji vidik pa je stroškovna izvedljivost, ker Orto je, kot vemo, mali klub, kjer je vzdušje podobno, kot bi ti band igral doma v dnevni sobi. To je s stališča poslušalca lahko nepozabno doživetje, za band pa izziv, ker je pretok energije s publiko neposreden. Kljub vsemu pa je veliko ime le veliko ime in nekdo mora to plačat.

Alenka Godec, za veliko ljudi presenečenje, kako je prišlo do tega sodelovanja?
Nam šteje predvsem kvaliteta in s tega stališča Alenka ni nobeno presenečenje. Do sodelovanja je prišlo, ker smo si to že dalj časa želeli, poleg tega je njen trenutni band sestavljen iz glasbenikov, ki imajo v Ortu svoj drugi dom. Tako, da je sodelovaje zelo enostavno.

Posebnost so tudi dvojni nastopi bendov (Dan D, Siddharta), čemu to?
Razlog je zelo enostaven. Kot sem že omenil, je Orto prostorsko relativno majhen, zanimanje za ti dve skupini pa veliko. Želimo si tudi, da čim več fanov Orta in tudi teh dveh skupin svoje glasbenike vidi v svojem priljubljenem placu.

Je publika zvesta ali se je treba posluževati vedno novih prijemov, da se jo obrži?
Pomemben segment publike je zvest. To so ljudje, ki imajo podoben pogled na svet kot mi in jim je Orto drugi dom. Drugi pridejo, če jih stvar, ki je na programu zanima.

Kakšen je recept uspeha, tako Orto festa, kot samega Orto bara?
Mi se z recepti veliko ne ukvarjamo, ampak delamo samo to, kar nas veseli in v kar verjamemo.

Nas v tej sezoni poleg festivala čaka še kakšno presenečenje?
Program v Ortu je v stalnem nastajanju. Tudi maja in junija bo še kar nekaj zanimivih nastopov.

Torej ste še vedno orto?
Ne vemo kako sploh si lahko kaj drugega, kot si!


http://www.orto-bar.com/


Ni komentarjev:

Objavite komentar