17. okt. 2010

Adam - Vsak človek ima svojo energijo in z njo napaja druge


Adam
, mlada skupina s staro dušo, bi lahko rekli za njih. Kajti združili so se fantje, ki v slovenskem glasbenem prostoru orjejo ledino že kar nekaj časa. Ta čas jim je zagotovo prinesel dovolj izkušenj, da so našli svoj zvok, pod katerega se s ponosom podpišejo. Zase pravijo, da so samostojna celota, sinergija, tako je tudi spodnji intervju celota brez posameznika, preprosto – Adam. In kaj je trenutno na vrsti? Na vrsti je turneja – Alfaturneja.



Kako se je rodil Adam?

Adam se je rodil kot sinergija različnih glasbenikov s skupnim pogledom na svet.

Adam - inovativni pristop k ustaljenim rock obrazcem in spogledovanje pop lirike s poetičnimi parolami – je to težko doseči?
Verjetno, vendar mi ostajamo zvesti sami sebi oz. lastnemu glasbenemu izrazu, kar pomeni, da ne stremimo k temu, ampak se to pač zgodi samo po sebi.

V bendu ste člani jako dejavni – bodisi ste del drugih slovenskih glasbenih skupin, ste bili del njih, ali pa delujete v različnih projektih. Skratka glasba prežema vaša življenja. Kako najdete čas še za Adam?
Časa za Adam si ne jemljemo načrtno, ker je pač samoumevno, da se temu posvetimo. Je pa, seveda, včasih naporno usklajevati urnike s toliko različnimi ljudmi iz drugih bendov in svetov.

Vam vsi ti bendi, v katerih še ustvarjate, pomagajo pri promociji (mišljeno s perspektive poslušalca) Adama, ali se vam zdi, da je „slava“ drugega benda vseeno kdaj preveč naporna, mogoče ovirajoča (nenazadnje vas novinarji radi primerjajo z drugim bendom)? Mogoče malce sveto pisemske prispodobe. Kdo je Adamovo rebro – vaši ostali bendi ali Adam?
In eno in drugo - mi smo drugih bendov rebro in oni naše.
Ne zdi se nam, da bi nas »slava« drugih kakorkoli omejevala, prej obratno. Lepo je deliti svoja razmišljanja z različnimi ljudmi.

Zaradi nekaterih kadrovskih zamenjav, imate za seboj že kar nekaj »obdobij«. Kako je to kaj vplivalo na vas?
Vsak človek ima svojo energijo in z njo napaja druge. Vsak tudi svoj pogled na stvari in z njim uči druge. Eni od drugih se precej učimo in zamenjava pomeni le to, da se človek, ki je prej delil naš pogled na svet, z njim ne more več poistovetiti. Na sam zvok benda pa to, seveda, sploh v tako majhnem obsegu benda (glas, kitara, bas in boben) močno vpliva.

Zadnja zamenjava je bil bobnar, pridružil se vam je Gregor Jakac. Je prinesel svežino v bend?
Gregor je izjemen glasbenik in človek. S svojimi idejami nam je razširil obzorja, kot rečeno, eden od drugega se ves čas veliko učimo.

Junija 2007 ste v lastni produkciji posneli skladbo Odnosi med srečnimi, kateremu je sledil tudi videospot. Letos pa je bil na vrsti najprej singl Otroci brzine, ki je bil prav tako podkrepljen s spotom. September pa je na vrsti Modrost, znova v paketu, singl/videospot. Iz kje črpate kreativnost?
Ko imaš nekaj na jeziku, je treba to povedati. Očitno imamo polna usta, hehehe ...

Nam lahko zaupate, kakšen je bil delovni proces pri Alfi? Kaj je bilo najtežje?
Težko bi si izbrali eno stvar, ki bi bila tista, najtežja. Verjetno je vedno usklajevanje mnenj in načina dela tisto, najtežje. Je pa tako, da do nas glasba pride sama od sebe in nam faze procesa niso v breme, ker imamo vedno v mislih tisti, višji cilj, za katerim stremimo. Postavili smo si studio v prostoru za vaje in snemali ploščo. Mislimo, da je to najbolj naraven proces dela. »Malo denarja, veliko dela« bi lahko bil nekakšen moto nastajanja Alfe.
Še enkrat pa bi se radi zahvalil vsem, ki so nam pomagali pri nastanku plošče.

Klubska Alfaturneja ... imate kakšen plan, kako „ujeti“ poslušalce na vaš zvok?
Ne. Tega gotovo ne bomo počeli načrtno in preračunljivo. Radi bi naredili turnejo, ki bi bila sestavljena iz posebnih koncertov, da bi povsod naredili še kakšno presenečenje oz. večer, ki bi si ga mi in poslušalci z veseljem še kdaj spominjali.

„Povej, za koga skrivaš vso modrost, poglej, s čim jo menjaš za norost, na koncu ni predorov in luči, le sled v prahu prav vseh ljudi!“ delček besedila, ki pripada vašemu tretjemu singlu Modrost. Kakšen poseben razlog, da je ta pesem postala singl?
Trenutno nam, ljudem, manjka veliko preudarnosti. Predvsem to, da sprejmeš posledice in odgovornosti za svoja dejanja. Svet je, kakršen je, mi ga lahko spremenimo, če bomo sprejeli prave odločitve ob pravem času.


V sklopu turneje bo tudi predstavitev videospota Modrost, za video obliko je poskrbel Uroš Žuraj. Lahko poveste kaj več o tem, kako je vse skupaj potekalo?
Uroš je dobil idejo ob poslušanju komada in se odločil za posebno tehniko Stop motion, kar pomeni, da so fotografirali vsako sceno posebej. Uporabil je kar nekaj čez 3000 fotografij, snemanje pa je potekalo tri dni, montaža pa še dodatnih nekaj dni ...
Sodobna tehnika za sodobnega človeka, ki svoje življenje živi le po koščkih.

Če primerjamo demo in sedaj prvenec, kakšen se vam zdi proces? Se je preobrazba do sedaj vlekla ali je čas prehitro pobegnil?
O tem ne razmišljamo na tak način. Komadi morajo pač dozoreti, veliko o njih je precej starih (tudi do 15 let), tako da so se ves čas malo spreminjali. Čas pa itak beži, treba mu je samo slediti.

Album Alfa – lastna produkcija, vaše totalno lastno delo. Ne zaupate zunanjim ali to pomeni le, da hočete biti 100 % prisotni pri vsem?
Popolnoma naravno se je zgodilo, da smo produkcijo prevzeli sami. Komadi so šli čez kar nekaj sprememb, dokler z njimi nismo bili 100 % zadovoljni, potem pa nismo videli potrebe po nekem zunanjem sodelavcu, ker smo točno vedeli, kaj želimo in kako bomo to dosegli. Veliko smo imeli izkušenj že prej, še več pa smo s tem se sami naučili. 


Artwork na albumu? Lahko iz njega sklepamo, da ste eno bitje?
Res je, Adam dojemamo kot samostojno celoto, ki je pač sestavljena iz nas štirih.

Kakšna beseda o Alfablogu?
Kamera je bilo skoraj vedno prisotna, zato smo se odločili, da bomo iz tega materiala (skoraj 50 ur video materiala) naredili podrobnejši vpogled v proces dela Alfe. Naučili smo se tudi montiranja in Alfablog je bil narejen. Tudi moto nastajanja Alfabloga bi lahko bil "Malo denarja, veliko dela", hehehe ...
Nekajkrat nam je s kamero priskočil na pomoč tudi Miha Rekar in prav iz njegovih posnetkov smo izdelali videospot «Otroci brzine».

„Zaspi mi, dete malo, naj te ogenj ne zbudi, naj se revolucija brez tebe tu zgodi, trušč korakov v tvojem naj se dihanju izgubi in pest utrujena naj v svežem dimu se sprosti. Zaspi ...“ Kdo je dete malo?
Kdor se najde v tem, ve!
Načeloma nismo nagnjeni k razlagi svojih pesmi, ravno zato, da lahko vsak v njej poišče košček sebe.
Ima pa vsaka stvar na Alfi vsaj za nas prav določen pomen. Vključno z vsemi inštrumenti, ki jih nismo odigrali sami (pojoča žaga, cerkvene orgle, godala, ipd.) in zvokom posameznih komadov. Recimo to, da smo v komadu «Dom» uporabljali analogno sintovje, da je «Pridih» akustičen, «Ključ» acapella, ...

V začetku oktobra vas bomo videli na YU GO v Kinu Šiška. Kakšen namig, kaj nas čaka?
Fino se nam zdi, da so nas iz Kina Šiška povabili in da bomo lahko oder delili s tako dobrimi bendi, kot sta Bernays propaganda in Darkwood dub. Po svojih najboljših močeh bomo širili svoje sporočilo vsem poslušalcem. Vedno radi delimo svojo glasbo, zaenkrat smo to počeli s samimi dobrimi bendi (Siddharta, Big foot mama, Gossip, ...)

Videli vas bomo tudi na nekaterih dobrodelnih prireditvah. Kaj vas gane?
Radi bi pomagali vsem, ki si sami ne morejo. Glede na to, da smo glasbeniki, bomo to počeli z glasbo, če bi bili milijarderji, bi to verjetno počeli z denarjem.

Je slovenska publika zahtevna ali so raje ujeti v ustaljene tokove?
Slovenska publika je zelo zahtevna, vendar precej razvajena. Ne bi sicer radi posploševali, ker je atmosfera vsakega koncerta odvisna od veliko različnih dejavnikov, predvsem od momenta in prostora, je pa res, da je klubska scena trenutno malce na psu. Upamo, da bo Alfaturneja vsaj malo pripomogla k ponovni rasti klubske kulture.

Ena od večnih polemik so tudi besedila, slovenščina proti angleščini. Kaj menite o tem?
Seveda, se najlažje izražamo v slovenščini, saj najbolj poznamo konotacijo besed, rabo, zven ipd. Je pa kar nekaj bendov, ki se lažje izražajo v angleščini, čeprav to ni njihov matični jezik. Verjetno je za določeno glasbeno zvrst zelo priročna, saj je pot do cilja že dokaj uhojena (večkrat uporabljene fraze, znane skovanke, ipd.). Zaenkrat ostaja naš glasbeni izraz slovenski, saj je slovenščina zelo lep jezik. Arhaičen, eksotičen, zanimiv in dokaj nemelodičen, kar pomeni, da je treba iz teh besed sestaviti močno sporočilo, ki obenem tudi dobro zveni. Je kot nekako veliko otroško igrišče, v katerem si želiš postaviti svoj grad.

Ko se je rodil Adam... kako bi nadaljevali stavek?
... naj ga vsak nadaljuje po svoje.

Kje pa se skriva vaša Eva?
V glasbi, kje pa?

Kako končamo tale intervju, s piko ali klicajem?
Se nadaljuje ... (torej, s tremi pikicami).

Ni komentarjev:

Objavite komentar