26. okt. 2010

Front Line Assembly – Zlo vsega človeštva, ki prodira skozi ključavnico

http://www.rockonnet.com/clanek.php?id=5&article=12259

Front Line Assembly so zdaj že glasbene legende, a nič manj neumorni in nič manj ustvarjalni kot včasih. Še vedno se marsikdo v Sloveniji popraska po glavi, kdo so to. Bend je pač našel svoj košček glasbenega sveta v industrial zvrsti, ki je mogoče pri nas dokaj na robu, a še vedno prisotna, četudi malenkost v sencah, a nič manj močna in sunkovita. Tu so se usidrali, seveda so si dovolili drzne in uspešne podvige tudi v druge podobne zvrsti in s tem kovali svojo zvezdo uspeha. Hrbtenica benda je vseskozi Bill Leeb, ki se je utrjeval v skupini Skinny Puppy, a kaj kmalu prevzel vajeti v FLA. Ker pa je njegovo življenje prežeto z glasbo, je tej trdi noti, ki vlada v FLA dodal mehkobo v svoj drug projekt Delerium. Vsak oboževalec poskoči od veselja, ko zasliši komad Millennium z istoimenskega albuma iz leta 1994. Zadnji album pa je le nov, cvetoč dosežek te kanadske skupine. Ste oboževalec Rammsteinov, potem počekirajte komad Angriff z zadnje plošče. Če so vam Rammstein in Neue Deutsche Härte nekaj, kaj kujete v zvezde, potem ne pojdite mimo FLA, četudi so Kanadčani (ampak… Bill je rojen na Dunaju in ta evropskost zagotovo pripomore k njegovemu edinstvenemu glasbenemu izrazu). Bill in FLA sta zagotovo bila eden tistih bendov, ki so kalili ušesa in ljubezen do tovrstne glasbe ustvarjalcem, kot so Nine Inch Nails in Rammstein. Tole je intervju, ki skoraj ne bi bil napisan – zakaj? Ker ni večjega podviga kot loviti skupino po Evropi (v tem primeru virtualno in telefonsko), kajti FLA skoraj ni izpustil dneva za koncert. Toda končno je tu, tako vam lahko odstrnem majhen pogled v Billovo razmišljanje.

Nerve war, prva kaseta izdana pri FLA, daleč nazaj v osemdesetih, v zelo majhni nakladi. Kaseta s skoraj zgodovinsko vrednostjo za oboževalce... Ali obstaja možnost, da jo dobimo nekega dne na CD-ju?
Upam, da ne. Predvsem zato, ker je tako slaba kakovost zvoka. Poleg tega mislim, da bi se izgubila njena skrivnostnost, če bi izšla v velikih količinah. Za mene je to bolj zakopan zaklad, nekaj posebnega za tiste, ki jo imajo. Zares omejena izdaja.

Vaše življenje je polno ustvarjalnosti, delate na mnogih projektih. Kako se odločite, na kateri projekt boste zajadrali?
Moj um je kot vremenske razmere – dnevno se spreminjajo, poleg tega nikoli nisem imel pravega zastavljenega načrta. Ponavadi potem, ko grem skozi obsežno turnejo s Front Line, naredim nekaj nasprotnega, nekaj bolj mehkega. Takrat zagotovo postane še večji užitek delati na Delerium.

Ena stran je Front Line Assembly, na drugi strani je Delirium, sta ta dva benda vaša nasprotna stran? Ena trda in druga mehka? Kričanje in molitev?
Zagotovo mi dajeta oba benda duševni mir – v najboljših in najslabših dnevih. Ne verjamem, da bi lahko obstajal en brez drugega.

Tactical Neural Implant - pravijo, da je dotični album bil tisti, ki je pomagal, da je FLA postal eden najbolj priljubljenih industrial bendov. Kaj misliš, je bilo tisto, ki je to povzročilo?
Ko smo začeli, nismo nikoli razmišljali o pomenu ali nepomembnosti, bili smo le neverjetno motivirani v času, ko se nam je zdelo, da glasba nima meja. Elektronska glasba je bila na čelu celotne glasbene sfere, morda je vse to skupaj, tisto, ki je ustvarilo ta album.

Nov album - Improvised Electronic Device, kakšna je zgodba?
Novi člani, nova doba, upamo, da bo album pustil sled. Ta album sestavljajo novi člani in prvič se je zgodilo, da so aktivno vključene štiri osebe, ne tako kot v preteklosti, le dva. Na tem albumu je res sodelovalo veliko ljudi, največ v zgodovini Front Line Assemblyja.

Kakšen je bil ustvarjalni proces na I.E.D.?
Začelo se je s srečanji v različnih scenarijih. Npr. Chris, Jared in sam smo se dobili in začeli delati na novih komadih. Včasih sva se dobila le jaz in Jeremy in spet delala na novih zadevah. Potem ko smo ustvarili večino albuma, smo se umaknili od njega za nekaj mesecev (približno pol leta), da se prepričamo, če nam je še vedno všeč, kar smo ustvarili. Bili smo zelo zadovoljni s končnim rezultatom, na katerega smo seveda ponosni še danes. Upam, da bo ta album preživel testiranje časa.

“Mindless human faith lays naked there to waste. Neurotic choking eyeballs fuel paranoid crazed cells…”Kaj se dogaja tukaj?
Zlo vsega človeštva, ki prodira skozi ključavnico.

Poleg albuma ste hkrati izdali tudi EP Angriff. Bo ta EP na voljo tudi na koncertu v Ljubljani, zagotovo bi bil CD lepa popestritev zbirke?
Da, EP bo na voljo, zanj je mišljeno, da se prodaja izključno na tej turneji. Žal je Dependent malo zamočil tracklisto, tako da če dobite eno od teh CD-jev pred revidiranjem izdaje, bo še bolj zbirateljska. EP ima definitivno nekaj zanimivih remiksov in je definitivno poslastica za oboževalce Front Line.

Ko ravno omenjamio Angriif, nekateri ljudje pravijo, da zveni kot pesmi od Rammsteinov. Je to samo zato, ker je nemško besedilo?
Vedno sem si želel narediti nekaj nemških besedil, ker sem se rodil in odraščal v Avstriji, zato je to moj materni jezik. FLA ima tudi vkorporiran težek zvok, podprt s kitarami, to pa je zame tudi nekako ta podobnost. Mislim, da ima naša lirična vsebina in ideologija drugačen namen, kot pri njih. Ampak zagotovo ne škodi biti v istem kraljestvu kot Rammstein.

Rojen si bil v Avstriji, nato odšel v Kanado. Nemška besedila – spomin, poklon svoji domovini?
Mislim, da bo Avstrija vedno velik del v mene.

Poleg vsega si delal tudi na soundtracku za igro Quake III. Se sam vidiš v takšnih vrstah iger (prihodnost, vesoljci, grozljivke, tekme na smrt ...)?
To je edina kul video igra, na kateri smo delali. Upajmo, da bomo imeli priložnost še kdaj v prihodnosti.

Kot sem brala o tebi, sem izvedela, da si horror in sci-fi oboževalec. Ali obstaja film, kjer bi rad slišal svojo glasbo? Npr., osebno si lahko si predstavljam tvojo glasbo v Blade Runner, zame sijajen film in Vangelis so super, ni nobenega dvoma. Ampak, če jo zmešamo z vašo temno in morda malo klavstrofobično glasbo ... ok, to so le moje fantazije. Kaj so tvoje?
Ridley Scott – prequeli za filma Alien. Tukaj bi se sanje uresničile.

In če pogledamo horror žanr? Ali obstaja film, ki se prilega vaši glasbi?
Terminator Salvation ali District 9. V filmu Pandorum bi bilo krasno. Imeli smo pesem v Saw. Prav tako v Resident Evil. Zabavno bi bilo delati glasbo za filme Evil Dead.

Zakaj misliš, da ima tvoja glasbo oz. industrial glasba neko alinejo s sci-fi in grozljivkami, poleg tega pa mediji to razpihujejo kot nekaj slabega, ljudje dajejo temu slab prizvok ... ?
To je nekako ironično, da deluje le v teh žanrih, vendar bo na žalost stigma industrial glasbe vedno prisotna, tudi zaradi tako imenovanih najpomembnejših novinarjev.

Kdo so ljudje, po katerih se zgleduješ? Ter seveda tu so tudi mladi, ki se zgledujejo po tebi, kakšna beseda za njih?
Mislim, da je ena od stvari, ki bi je bil zelo vesel to, da nadaljujejo s to sceno in s to zvrstjo glasbe. To bi mi pomenilo veliko. Sam pa občudujem Cabaret Voltare, Kraftwerk, DAF, Neubatuen, Portion Control, Aphex Twin.

Kakšen je tvoj ustvarjalni proces, kako se pripraviš nanj?
Nekako ni nekega procesa, kar se tiče kreativnosti. Včasih se stvari razvijajo v smeri, kjer postanejo magične, v nekaterih dnevih se ne zgodi nič takega, na kar bi bil ponosen. To je konstantno krašenje občutkov in idej, za katere upam, da imajo vse smisel, da se po končanem izdelku počutim v nekem smislu srečen.

Vaši sodelavci se nenehno spreminjajo, odhajajo, prihajajo… (Rhys Fulber, Greg Reely, in Chris Peterson). Kako to vpliva na vas in glasbo?
V bistvu ne vpliva name. To je samo občutek prihajanja novih idej skozi vedno vrtljiva vrata FLA. Nova člana Jeremy Inkel in Jared Slingerland tako prinašata novo obdobje in dokler se bo to dogajalo, se bo FLA še naprej razvijal.

Kaj je bil razlog, da so kitare postale velik del FLA glasbe? Oboževalci so bili rahlo skeptični, a vendar vam je uspelo, da je zvok še vedno vaš.
Pri tem, kar delamo, ne želimo biti omejeni na nekem zvoku ali slogu. Mislim, da smo začeli s tem bendom tudi zato, ker smo se počutili, kot da lahko naredimo karkoli, s čimerkoli. In to dela vse tako razburljivo. Ko smo vnašali nove instrumente in jih uporabljali v slogu FLA, je to pripomoglo h kreativnemu zvoku benda. Upajmo, da bomo tudi v prihodnje vnašali druge, nove elemente ter s tem stremeli k temu, da se ne bomo ponavljali.

Radi izzovete publiko?
Mislim, da je FLA definitivno bend, ki zahteva vašo pozornost in seveda bo glasba vedno izzivala ideje, ljudi, samo življenje in ne bo samo za medlo srce.

Na ste sceni že veliko let. Si včasih utrujen od tega glasbenega sveta ali je glasba stvar, ki te žene naprej?
Življenje je kratko, treba ga je narediti kar se da zabavnega. Glasba se je spremenila v način življenja in brez nje ne vidim življenja, zato je grožnja, da kdaj postane dolgčas, blizu ničle.

Te dni vse poteka virtualno (programi, efekti ...), ste tudi vi popolnoma v tem svetu ali so še vedno stara orodja, analogi, Moogs sintetizatorji ... v igri?
Danes večina ljudi uporablja najboljše iz obeh svetov. Definitivno bo star analog vedno imel boljši zvok kot virtualen ali digitalni synth, vendar digitalni zapis omogoča, da se ne izgubi ideja in zagon. Vedno lahko ponovno ta zvok kasneje, toda še vedno imamo radi analogno opremo, je velik del našega zvoka.

Vaša 25-letnica je tik za vogalom. Morda nameravate storiti nekaj posebnega?
Nisem prepričan, ali bi najraje pozabil na to ali ne, še vedno pa je ta letnica neke vrste mejnik. Mislim, da je duševno najboljša stvar zame, da delam to, kar delam, se razvijam in se delam zasedenega. Dejstvo, da so smo na turneji, je verjetno izjava sama po sebi. Smo pa se pogovarjali o tem.

Ali se morda pripravlja kakšen nov video material?
Na tej točki je na žalost edina možnost vrtenje videa na internetu. TV-ji ne vrtijo veliko alternativnih video posnetkov. Rekel pa bi, da bomo mogoče za zabavo naredili nekaj nizkoproračunskega in artističnega s Troyem Sobotko, zato ostanite z nami.


Kratek izlet na tvoj drugi projekt - Delirium, kaj posebnega dogaja tam?
Trenutno smo v pisanju novih zadev, pripravljamo veliko novih skladb. Ta album bo malo bolj temen in muhast, mogoče se vračamo h koreninam, seveda z razvojem. Upam, da bo CD zunaj pozno spomladi ali zgodaj poleti.

Veliko se nas že veseli, da končno pridete v Slovenijo. Kakšno noč lahko pričakujemo?
Upamo, da bo zabaven večer, ker do sedaj nismo imeli priložnosti, da obiščemo tudi takšne kraje. Upam tudi, da bomo imeli nekaj časa za ogled mesta. Zagotovo bomo zatresli oder, ker imamo tesen bend. Večer bo zabaven in zanimivo za vse, ki se boste oglasili.

In medtem, ko čakamo na vas in vašo posadko, kakšna priporočila, kaj poslušati?
Noisia, Die Antwoord, Circle of Doom…


Ni komentarjev:

Objavite komentar