27. nov. 2010

Coco (Jinx) – Ne, ker je novi boljši…

http://www.rockonnet.com/clanek.php?id=5&article=12372

Intervju oz. vprašanja so nastala že v času, ko naj bi septembra nastopali v naših Križankah. Ker je koncert na žalost odpadel, so vprašanja zašla v prašni del diska na računalniku. Ker nisem vedela, kdaj naj bi se koncert dogodil, sem nato vprašanja poslala kar preko maila. Zakaj to pojasnjujem? Ker je Coco Mosquito skoraj vsak odgovor zaključil s prisrčnim smile čustvenikom, kar pa seveda ni razvidno v tej obliki. Zato mogoče odgovori na momente zvenijo suhoparno ali dolgočasno. Tako pa vam polagam na srce, imejte v mislih, da piki na koncu stavka sledi nasmešek. Skratka, malce prašen intervju, a še vedno aktualen, nenazadnje jih bomo lahko slišali že čez nekaj dni v Kinu Šiška. Jinxi so z nami že mnogo let, njihova retro, nostalgična pop glasba pa nas vedno obda z mehurčkom dobre volje. Četudi je skupina občasno šla na pavzo, so se vedno vrnili. Počasi se rojeva nova plošča in zagotovo že nestrpno čakajo, da se vrnejo na odre v vsem zagonu. Ne vem zakaj, a ko poslušam njihovo glasbo, se vrnem v otroštvo in zavoham slastne domače piškote iz pečice. Kot Jinxi – slastni, buhteči in sladko krhki.

Jinx so znova na udaru, zunaj je novi singl, delate na novi plošči, ki izide septembra, znova ste se podali na koncertne odre. Kakšen je občutek?
V štartu se moram opravičiti, nova plošča bo očitno komaj v novembru. Dejstvo, da za to ni nihče drug kriv, mi malo kvari razpoloženje, ampak ga koncerti in kontakt s publiko vsekakor popravijo. Pozitivna ničla? Mislim, da je vseeno malo nad črto, ko se vse sešteje.

Vaše življenje je prežeto s glasbo ... So bila tudi vaša otroška leta povezana z njo?
Vsi smo kot otroci hodili v glasbeno šolo in se hkrati ukvarjali z glasbo na drugačen način, igrali v srednješolskih skupinah, orkestrih … Vsega je bilo polno. Od folklore do cerkvenih orgel.

Za uspešen bend je vedno potrebna medsebojna sinergija. Z vami sta tudi dva nova člana, basist in saksofonist. Sta bila hitra in lahka izbira ali ste iskali dlje časa?
Odločili smo se relativno hitro, k temu je pripomoglo tudi to, da so bili bivši člani zmeraj na razpolago, ko je bilo treba in kot tako v pomoč novim članom. A tudi te, nove člane, smo poznali že od prej. Lahko bi se reklo, da so del širše ekipe. Ugrabili smo jih “kolegialnim bendom”.

Z njima ste začeli snemati novo ploščo, vrstijo se nastopi. Ste se hitro ujeli?
Mislim, da sem bolj ali manj na to že odgovoril prej.

Imajo vas za retro skupino, nostalgična glasba sedemdesetih, a hkrati pridih sodobnosti. V čem je skrivnost te uspešne združitve glasbenih stilov?
Tukaj ni neke skrivnosti ... Ali pa jaz ne vem zanjo ... Vse kar počnemo, delamo v skladu z našim znanjem in okusom. Rezultat tega je kombiniranje raznih glasbenih stilov in k temu najverjetneje pripomore tudi dejstvo, da nam je vsak čist oziroma splošen žanr dolgočasen.

Jeseni pride na dan vaš novi album. Se bojite primerjave s prejšnjim?
Ne, ker je novi boljši …

Novi singl Da smo se voljeli manje se že veselo in uspešno vrti naokoli. Kakšen je bil sprejem pesmi?
Če se vprašanje nanaša na sprejem pesmi na koncertih, kolikor lahko z odra opazimo, na ta singl publika pleše in poje enako kot na starejše pesmi. Mislim, da je to tudi največja želja katerega koli benda, ki je starejši od deset let … Da jim nove pesmi postanejo stare.


"Ljubiti nekoga racionalno," je sploh možno nekoga ljubiti racionalno?
Seveda, da ne.

Novi videospot ste snemali v Sloveniji, za Savo. Kako ste prišli do te lokacije?
Tja nas je pripeljal režiser spota Ven Jemeršič. Sami tega kraja nikoli ne bi našli.

S katerimi besedami bi opisali videospot?
Zelo neugodno vprašanje za avtorja pesmi. Pesem ima svojo zgodbo, medtem ko spot nosi neko drugo (režisersko) videnje pesmi. Spot kaže eno, a pesem praviloma, oziroma bi moralo vsaj tako biti, nudi različne interpretacije.

Nas na novem albumu čaka kakšno posebno presenečenje?
Upam, da ja, drugače bi to pomenilo, da se ponavljamo, kar si nikoli nismo želeli.

V intervjujih, kjer govorite o novi plošči, omenjate tudi goste. So še skrivnost ali lahko izdate kakšno ime? Zakaj prav ta gost?
Na albumu je veliko gostov, večina njih je instrumentalistov, kar za Jinx ni neka posebna novost, saj je bilo takšnih sodelovanj v preteklosti že veliko. Vendar na tej plošči prvič gostujemo vokalista, in ne samo enega, temveč dva. Prvega (Astronaut Daddy) ste lahko že slišali v pesmi “Na zub su me uzeli, mama”, ki je naš nov singl, a drugi naj še nekaj časa ostane skrivnost. Vsaj dokler plošča ne izide.

Je Jinx znova reinkarniran?
Raje rečemo recikliran.

Se še spomnite vašega prvega koncerta?
Zelo nerad.

Z vami sodeluje tudi Alan Hranitelj, modni oblikovalec, ki si upa biti drzen. Kako ste se našli?
Alan je bil naš stilist že na prejšnjem albumu in na turneji, a se pravzaprav to sodelovanje zaenkrat tiče le tega. Drugače si obogatimo garderobo za koncerte kar sami iz second hand trgovin in na bolšjih trgih, podobno temu nam je napravil tudi Alan. Vendar bolje.

Radi nastopate v Križankah, ki so znane po dobri akustičnosti in prijetni vizualni podobi. Prostor, ki je hkrati velik, a še vedno intimen.
Točno tako. Križanke so nam izrazito pri srcu, najbrž tudi najljubši v teh krajih. Mogoče tudi zaradi tega, ker smo kot mulci pogosto prihajali v Ljubljano iz Zagreba na koncerte v Križanke, še posebej v prvi polovici devetdesetih, ko v Zagrebu ni bilo veliko tujih gostovanj. V vsakem primeru se tukaj počutimo zelo po domače.

Vsak bend se skozi svoj obstoj bori s preprekami, tudi vi na žalost niste izjema. Vendar ste še vedno tu. Kaj vas drži pokonci?
Veseli smo, da takšne trenutke prebrodimo skupaj.

Vašo glasbo poslušajo vse generacije. S čim ste nas začarali?
Uffff.. Če bi to vedeli, bi že od nekdaj bili svetovno znani.

Preko glasbe ljudje izražamo svoja čustva, besede, ki jih drugače ne moremo izreči, besede jeze, ljubezni, razočaranja. Katero čustvo je najtežje izraziti skozi glasbo?
Tisto, ki jo v danem trenutku ne čutiš.

Katero čustvo najraje izraža Jinx, ljubezen?
Mislim, da sta ljubezen in svoboda vsekakor najpogostejši temi.

Koga ali kaj ljubite?
In koga in kaj …


Ni komentarjev:

Objavite komentar