12. okt. 2012

Fotoreportaža: Jarboe v Ch0 – kratko, a sladko

http://www.rockonnet.com/2012/10/fotoreportaza-jarboe-v-ch0-kratko-a-sladko/


Ljubljana / Metelkova / Channel Zero
9. 10. 2012
 Po parih letih se je v Ljubljano vrnila mistična Jane Jarboe aka the Living Jarboe (skupaj z Michaelom Giro sta v New Yorku ustanovila kulten bend Swans). Če je takrat nastopila v trši izvedbi, pa je tokrat predstavila svojo nežnejšo, hrepenečo in ranljivo stran. Ona, skromna za mikrofonom, ter klaviaturistka Renee Valentine Nelson za klaviaturami. Nekdo, ki mogoče ne pozna pojave, ki jo ima Jarboe, bi zagotovo pomislil, da je bila mlada Renee nosilka večera, kajti začetek je že nakazoval na to. Tih prihod deklice na oder, sprehajanje prstov po tipkah in zanimiv, odločen glas. Brez problema bi lahko imeli to za solo akt. A le do  momenta, ko je na oder stopila Jarboe in nam pokazala, kaj vse lahko zmore glas. Glas, v katerem besede oživijo in se nam zasidrajo v srce. Neverjetna iskrenost in žalost, mojstrsko podajanje čustev, subtilno šepetanje besed “please remember me“, dihanje komada When She Breathes … Kaj več nismo potrebovali. Ženska vokala ter spremljava klavirja je bilo popolnoma dovolj. Jarboe, umaknjena v ozadje odra, nam je tako napolnila dušo s sladko grenkim občutkom osamljenosti, hrepenenja in čutnosti.

“When silence falls and light remains and time is born beneath the sun I’ll hide your name. Inside a word and paint your eyes with false perception and I feel your mind In everything and every breath.”

Četudi bi si želela, da bi bil tale kratek opis večera namenjen le tej intrigantni umetnici, pa to nikakor ne gre. Cel koncert je bil konceptualno zavit v občutek tišine, kjer je kraljevala le pesem, a vseeno so se našli obiskovalci, ki so to, milo rečeno, skrunili. Pogovor, klepet med tako intimnim koncertom je deloval skrajno žaljivo, kar se je pokazalo tudi na obrazu obeh nastopajočih. Intimen koncert je tako imel nekaj zbodljajev, a te bodice so bile od obiskovalcev, ki jim spoštovanje do umetnika ni mar.

Setlista:
Carver
The Child’s Right
Please Remember Me
Blood Promise
Saved
Other Side of the World
Song for Dead Time
When She Breathes







Ni komentarjev:

Objavite komentar