10. okt. 2012

Fotoreportaža: Počasno razbijanje tabujev v Ljubljani

http://www.rockonnet.com/2012/10/fotoreportaza-pocasno-razbijanje-tabujev-v-ljubljani/

Ljubljana / Dvorana Triglav
5.-7. 10. 2012 

Končno se je v Sloveniji dogodila Mednarodna tattoo konvencija. Sicer je imela ljubljanska edicija št. 2 (prva se je zgodila v Krškem, a je imela krška edicija vseeno pridih vaje). Zato pa je bila zdajšnja konvencija zagotovo dobro pripravljena in nabildana, tako kot se za konvencijo spodobi. Četudi se je zgodila 10, 20 let kasneje kot v tujini (prva konvencija v ZDA je bila že v sedemdesetih, berlinska konvencija letos praznuje 22 let), pa je pomembno, da se je zgodila. Slovenci smo nekako vedno bili zadaj, preveč konvencionalni in ne ravno linearni s trendi in dogajanji v svetu. Vsi tattoo, piercing navdušenci pa smo ponavadi hodili v Italijo ali Nemčijo na konvencije, da smo videli, kaj dogaja s to umetnostjo. Kar nekaj Slovencev bi se najbrž še vedno vprašalo, kaj je tukaj umetnost. Še vedno marsikdo vidi le slabe strani, packarije, otročarije, celo izprijenosti, kaznjence, JNA obdobje in še marsikaj temačnega. Vsakič ko si dam narediti novo tetovažo, ljudje še kar skomigajo in sprašujejo zakaj, čemu, kaj je poanta. Bolje, da ne omenjam zadev, kot so skarifikacije (vžiganje, rezanje), mikrodermali, implantati, vse to je še kar tabu, medtem ko so umetne prsi modni hit. Ko so vse te prej naštete modifikacije teles uporabljala že stara ljudstva (staroselci na Novi  Gvineji, Aborigini, etiopijska plemena, Azteki, Maji …), zagotovo ne najdemo v starejši zgodovini silikonskih prsi, botoxa in podobnega. Če bi si povečala košarico na D, bi slišala vau, ko pa si dam delati nov tattoo/piercing, pa je vau faktor občutno manjši in je več kislih obrazov.

Ampak nazaj na konvencijo. Na prireditvi se je predstavilo preko 30 tattoo mojstrov. Od tega preko 10 tujih. Četudi je manjkalo kakšno slovensko ime, se je dogodka vseeno udeležilo lepo število mojstrov, ki so v treh dneh pokazali, zakaj se imenujejo mojstri. Mednarodna komisija, ki so jo sestavljali priznani tattoo artisti, pa so na koncu podelili titule tistim, ki so bili crème de la crème, seveda je bilo vključeno tudi glasovanje publike. Med njimi so slavili Tamy Star (Ink DeLuxe), Tattoo Dejan, ArtMuršo Tattoo, Mato Kaplar, Tattooing Mato, Anubis tattoo Osijek, ShmuciTattoo Prijedor in Dean Bodyart. A četudi so bili osrednja nit tetovaže, pa smo si lahko ogledali tudi piercing šove, body painting, predstavljena pa je bila tudi pin up kultura, pod vodstvom fotografa Boštjana Tacola. Vse skupaj so povezali glasbeni nastopi MIT, Evil Eve, BitchBoys, Huda suša z Andrejo Sonc in Maja Založnik.

Glede črnogledega uvoda – vseeno ne smem biti preostra o tem, kakšno je mišljenje okolice glede telesnih modifikacij, več kot 3000 obiskovalcev je dokazalo, da se mnenje spreminja, da se tudi Slovenija odpira in da ni treba več pokrivati tetovaž z rokavi. Dogodek je bil dobro zastavljen in zaokrožen, osnova je postavljena, zagotovo čakamo na številko 3.



















Ni komentarjev:

Objavite komentar