26. maj 2013

Fotoreportaža: Znanost v glasbi

http://www.rockonnet.com/2013/05/fotoreportaza-znanost-v-glasbi/



Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Klub Gromka
21. 5. 2013

Specialka je tokrat postregla z one man bendom iz Amerike Author and Punisher, ki svojo glasbo izvleče iz velikih mehanskih naprav, ki jih izdela sam. Dotični glasbeni stroji, ki temeljijo na mehaniki in robotiki, so preneseni preko gumbov in pedalk na računalnik (ki začuda ni Apple) ter tako ustvarjajo kibernetičen, a še vedno organski zvok, katerega bi lahko uvrstili v nekakšen drone, ki mu doda še temačno metalske, doom zvoke. Za ogrevanje pa sta poskrbela Prekmurca Hexenbrutal.
Za Hexenbrutal je organiziran kaos zagotovo dober opis. Dvojica, ki se čedalje manj ozira na same zvrsti glasbe, je dobro uigrana ekipa. Hrupno, le na videz kaotično bobnanje je izredno dobro naštudirano, vsak, še tako naključen udarec, pa premišljeno dejanje; bobnar ve, kaj dela. Iz hrupa je potegnil vse, kar lahko in glede na slišano ter videno še ni dosegel zadnje meje. Močno popačene sinth linije soigralca, prepletene z efekti, so na videz čista improvizacija, a znova – zveni kot dobro naštudiran kompleksen zvok. Kljub občasni zamrznitvi tehnike, ki je ponagajala na vokalu, je bilo doživetje glasbeno poživljajoče in zelo pristno.
Author and Punisher, one man bend, je zavit v temo deloval kot še ena komponenta v svoji mašineriji. Zanimiva izkušnja prepletanja znanosti in glasbe. Surov zvok, ki je prihajal iz strojev, je bil glasen, poln. A kljub zanimivi osnovi (terminatorski stroji, ki proizvajajo glasbo) je v zraku obvisel občutek, da je v igri preveč znanosti in premalo glasbe. Komadi so si bili skoraj enaki v svoji osnovi, manjkal je občutek, ki si ga dobil ob poslušanje albuma. Težko rečem, da je manjkala domišljija, kajti Tristan je na odru delal z vso svojo silo. A repetativnost je zasenčila začudenje, kaj lahko stroji zmorejo. Glasnost in organski zvok dronea nista bila dovolj, glasbenik je obstal na osemdesetih procentih, manjkal je vrhunec. A vseeno, zanimivo je bilo opazovati, kaj lahko znanost naredi v glasbi.

Hexenbrutal







Author and Punisher






Ni komentarjev:

Objavite komentar